| Home      |      Fotoalbum       |        Informatie beelden        |         Contact       |

 

Beeldend kunstenares Riet Mangnus

 

Achtergrondinformatie

Ik ben letterlijk uit de klei getrokken. Als kind van polderpioniers verruilde ik op 4-jarige leeftijd de Zeeuws-Vlaamse klei voor de Flevoklei. De weidsheid, de natuur en het boerenleven leerden me dat schoonheid overal is en slechts ogen nodig heeft om gezien te worden.

Als autodidact kwam ik in 1997 in contact met keramiste Sjannie Dorff uit Nieuwkuijk. Ik heb jarenlang met heel veel plezier bij haar in het atelier gewerkt. In 2003 had ik mijn eerste expositie in medisch centrum de Lage Leun in Engelen. Tegenwoordig ben ik wekelijks te vinden in het atelier van een bevriende keramiste. Met anderen samen werken is gewoon zeer inspirerend.

Klei heeft voor mij twee belangrijke functies: het is een prachtig middel om te aarden en het biedt de mogelijkheid het onzegbare een eigen taal mee te geven. Met een beetje geluk geven zowel de maker als het materiaal (en wellicht ook de ontvanger) zich bloot

Stijl, materiaal- en kleurgebruik

De ene keer volg ik een vooropgezet plan, de andere keer ontstaat het beeld al werkend. De met de hand opgebouwde vormen kunnen ingetogen zijn, maar ook uitbundig, zijn vaak figuratief, soms abstract. Hoewel ik regelmatig hoor dat ik echt een herkenbare stijl heb, is deze wat mij betreft nog wel steeds in ontwikkeling.

Zelf omschrijf ik een groot deel van mijn keramisch werk als ‘Kunst met een knipoog’. Sleutelwoord hierbij is altijd weer: relativeren. Josephine met de bontmuts net iets te ver over haar ogen, blote mannetjes met dikke buiken en miniklokkenspelletjes, die malle eend op zijn rug… ze toveren een glimlach tevoorschijn en zijn daarmee in hun opzet geslaagd. Ook beelden die net niet kloppen blijven altijd leuk.

De beelden zijn gemaakt van zowel fijne als grovere klei en worden uit ringen opgebouwd. Voor de kleur wordt gebruik gemaakt van kleurpigmenten en oxides. De afwerking geschiedt met glansglazuur of een waslaagje.

Beeldhouwen

Enkele jaren geleden ontdekte ik een nieuwe grote liefde: beeldhouwen. Een regelrechte openbaring. Anders dan klei geeft een steen zich niet zomaar gewonnen. Met heel veel geduld en noeste arbeid een beeld bevrijden uit een al dan niet harde steen is een heel gevecht. Maar een prachtig gevecht wat heel veel uithoudingsvermogen vergt. . En dan heb ik het nog niet over het schuren en polijsten! Maar àls het beeld dan eindelijk in de was wordt gezet en met een zachte doek glanzend wordt gewreven, openbaart de steen zich in al zijn schoonheid en lijkt het gehele proces verdacht veel op een bevalling en het beeld op de baby: natúúrlijk de allermooiste van de hele wereld!

Tot nu toe heb ik gewerkt met speksteen, serpentijn en albast, maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken op dit gebied. Ik ben sinds 2008 aangesloten bij een beeldhouwerscollectief in Eindhoven waar ik een dag per week ga hakken.

Exposities

2005-2006 Medisch Centrum Lage Leun Engelen

2006 Carolus Ziekenhuis Den Bosch

2006 Liduina Ziekenhuis Boxtel

2008 Hakhok Veldhoven

2008 Medisch Centrum Lage Leun Engelen

2008 Carolus Ziekenhuis Den Bosch

2009 Liduina Ziekenhuis Boxtel

2009 Hakhok Veldhoven

2009 Medisch Centrum Lage Leun Engelen

2010 Hakhok Veldhoven

2010 Perron-3 Rosmalen

2011 Hakhok Velhoven

2012 MediFitness Engelen

 

 

Kijk ook eens bij collega-kunstenaars,

  www.elsbethfokkermozaiekkunst.nl

 

 

 

 

                         

 

    Voor vragen kunt u terecht bij Riet